Les 10 cançons que no poden faltar per fer història

La bandera, una pancarta amb un missatge directe (o millor, amb humor negre que és ben català), una samarreta (vermella o groga, depen de quin lloc t’ha tocat o a quina barra et vols posar) i l’emoció a flor de pell perquè arriba el moment de fer història. Ja comença a ser una sensació coneguda, el cor s’accelera, els pèls se’t fiquen de punta i notes l’ull dels futurs historiadors fixant-se en tu i en el que estàs fent. La redacció del Totmusicat.cat ja us ha acompanyat els anys anteriors d’alguna forma o altra de camí a la manifestació, a la Via Catalana,… I aquest any no ens quedem enrere. Hem fet una selecció de 10 cançons perquè siguin la vostra banda sonora particular per aquest 11 de setembre i els dies pròxims en què l’emoció encara ens acompanya.

 

“Onze de setembre” de Sau (1996)

Després de vuit discos, dos d’ells recopilatoris, Sau treia el seu treball Set on hi havia un tema molt incendiari com l’”Onze de setembre“. Amb 11 discos publicats, Sau es va acabar sobtadament després que Carles Sabater morís després d’un concert de més de dues hores, la matinada del 12 al 13 de febrer del 1999. Després s’han publicat diferents discs recopilatoris en homenatge a la banda i al seu cantant. I Pep Sala ha continuat la seva carrera sempre amb el record posat en Sau, com la resta del país. Sau va ser un grup que va significar molt, musicalment i emotivament, per Catalunya i encara ara aconsegueix encongir-nos el cor i ficar la pell de gallina.

 

“Aquesta nit” d’Aida Sstrings (2013)

Una de les veus protagonistes (i de sorpresa) dels dies del voltant a l’onze de setembre de l’any 2013 va ser la de l’Aida Sstrings (o Aida Giménez, que és el seu nom real). Una cantautora pop-rock que a través de vídeos penjats a Internet ha aprés a tocar la guitarra; un bon dia va compondre una cançó en la que “cantava pel seu petit i gran país” fent referència a Catalunya. L’Aida Sstrings va penjar una gravació d’aquesta cançó en la plataforma Youtube on va aconseguir un gran èxit (a hores d’ara el vídeo ja te més de 150.000 reproduccions, que se’n diu aviat). Després d’aquest èxit va preparar un disc, Tocar de peus al cel, i amb ell poc a poc es va fent un forat dins el panorama musical català.

 

“Sóc d’un país” de Brams (1999)

Brams, que al 1992 va treure el seu primer disc Amb el rock a la faixa, no podia faltar en aquesta selecció (el que ha resultat difícil és elegir una de les seves moltes cançons). Set anys desprès d’aquell primer àlbum i amb sis discos a les esquenes (un d’ells en directe) treien Tot és possible demostrant la bona salut que tenia el grup. En aquest sèptim treball hi ha la cançó “Sóc d’un país”, tot un himne de cap a peus. Brams al 2005 decideixen plegar veles però després d’una petita gira al 2010 per commemorar els 20 anys de la formació de la banda i veient l’èxit que aquesta va tindre decideixen tornar; al 2011 treuen un nou disc, Oferta de diàleg, i enguany han tret el segon àlbum després del retorn collin molts èxits, Anem tancant les portes a la por.

 

 “A Catalunya, el meu país” de Cesk Freixas (2005)

Ara és una de les veus de l’actual cançó protesta, és un cantautor compromès i moltes de les seves cançons ens han acompanyat durant els últims anys amb els seus missatges fent-nos posar la pell de gallina. Podríem agafar gairebé totes les cançons d’en Cesk Freixas, però ens agrada molt mirar enrere, al principi dels grups i artistes, i gaudir de l’evolució que han fet. Després de l’èxit de la seva maqueta, Cesk Freixas treia el seu primer disc Set voltes rebel al 2005 0n s’hi trobava aquesta carta d’amor al seu país, “A Catalunya, el meu país”.

 

“Espanya carinyo, lo nostre no funciona” de Mali Vanili (2013)

A principis de l’estiu del 2013 van aparèixer els Mali Vanili amb aquesta cançó que amb humor parlaven amb Espanya explicant-li que la relació amb Catalunya no funcionava i, per tant, que s’havia acabat. La idea de la cançó els hi va venir durant la manifestació multitudinària de Barcelona l’any 2012 on hi van veure una pancarta amb el títol de la cançó. El tema i el videoclip (igual de divertit que la cançó) va córrer com la pólvora per Internet i es va convertir en la cançó de l’estiu amb la que molts s’anaven preparant per a la Via Catalana. Aquest mateix any han tret un nou videoclip de la seva nova cançó “Pujol Oddity”, també amb molt d’èxit.

 

“La flama” d’Obrint Pas (2004)

El grup valencià que aquest mateix any s’han acomiadat de forma molt emotiva dels escenaris van portar la llibertat i la cultura catalana com a bandera. Obrint Pas, desprès de tres maquetes i tres discs van treure al 2004 el seu disc La flama. La cançó que dóna nom al disc, “La flama”, s’ha convertit en tot un himne dels Països Catalans i al 2010 va ser la banda sonora del “Lip dub per la independència” que va tindre lloc a Vic i que va aconseguir el record mundial del Lip dub amb més col·laboració fins aquell moment. Obrint Pas s’ha convertit en un d’aquells clàssics que sempre portes al cor i ja no tan sols a les terres catalanes sinó també a part de l’estranger ja que la banda valenciana va ser un dels primers grups en trencar fronteres i presentar les seves cançons amb gran èxit en concerts fora del nostre petit país.

 

“L’estaca” de Lluís Llach (1968)

Un altre nom que no hi podia faltar en aquesta sel·lecció era el del cantautor Lluís Llach. “L’estaca” és tot un himne de cap a peus i sense cap mena de dubte de la lluita per aconseguir la llibertat. Aquesta estaca de la que no ens podem alliberar però que si tots ens unim la farem caure era una clara metàfora sobre la dictadura del general Franco; anys després sembla que continua tenint sentit, però l’estaca ara no es tracta d’una dictadura (o no sobre el paper). Aquesta cançó ha sigut traduïda a diverses llengües i s’han enregistrat més de cinquanta versions en diferents països.

 

“La revolta dels segadors” de Carles Belda (2012)

Al 2012 Actual Records va distribuir un disc sota el nom Adéu Espanya – Cant per la independència on reunien diferents composicions a favor de la independència. El disc no va arribar a ser un èxit de vendes però les seves cançons van arribar a molta gent i és que artistes com Lluís Llach, Al Tall, Esquirols i molts més estaven tots reunits allí. D’aquest disc hem volgut que la cançó de Carles Belda, “La revolta dels segadors”, hi fos present en aquesta sel·lecció ja que musicar la nostra història te molt de mèrit.

 

“La rumba del SíSí” de Pepet i Marieta (2014)

Després de ser el gran protagonista durant la Via Catalana pel seu èxit “La via” (una reversió de la cançó “La mani”, que ell va fer per la manifestació de l’any anterior), i amb l’èxit de l’estiu “Corre l’estiu”, Pepet i Marieta presentava enguany aquesta rumba amb un missatge molt clar pel futur referèndum del 9N. “La rumba del SíSí”, tot i no haver arrossegat tan d’èxit com la cançó de l’estiu (de moment), és una demostració del bon humor i del bon moment en que es troba la banda.

 

“Lliure” de 9son (2013)

Un dels grups revelació dels últims anys amb més èxit i més qualitat musical. Amb el seu segon disc Obert, 9son han portat la seva rumba i el seu mestissatge a moltes cases del nostre país. Fent bandera de la diversitat i de la mescla de diferents cultures, la banda són un dels exponents del nou moviment del mestissatge català. “Lliure” és la novena cançó del disc i ens explica com aspiren a ser lliures per poder ser tal com som, sense atacs a la nostra cultura ni a la nostra llengua.

 

 

Altres continguts:

RSSComentaris (2)

Veure comentaris publicats | Torna al principi

 1. Borinot escrigué:

  Aquest tema també podria anar a la llista:

  http://m.soundcloud.com/protaeus/al-veure-despuntar

  ;)

 2. independència escrigué:

  Assabè – somni català:

  https://youtu.be/9kf4mfn9InM

Deixa el teu comentari