Les 10 cançons de la Marató

S’acosta el Nadal i, com és habitual en aquestes dates, arriba una cita imprescindible amb la solidaritat i la música. Quan es barregen aquests dos ingredients només poden sortir productes especials, únics, màgics… La Marató de TV3 presenta la 10a edició del Disc on diferents artistes versionen cançons mítiques, de casa nostre i d’arreu del món. Entre els artistes participants, cada any hem pogut gaudir del talent de grans músics, alguns internacionals, que hi han aportat el seu granet de sorra elaborant versions de cançons que, en molts casos, encara no hem pogut deixar d’escoltar. I és que convé recordar que aquest àlbum ha estat, en els darreres tres anys, el disc que més ventes ha registrat en un sol dia a nivell mundial, i el disc més venut durant tot l’any a l’Estat espanyol; és tot un èxit. A continuació, us proposem fer un viatge en el temps per rescatar 10 cançons significatives del Disc de La Marató. Són cançons que ens han fet vibrar, emocionar, plorar, riure, cantar, ballar… Som-hi!

 

“Ja surt el sol” – Col·lectiva (2008):

El 7 de desembre del 2008 va sortir la quarta edició del disc de la Marató. El programa d’aquell any va centrar-se en les malalties mentals greus, i el disc es va convertir en la banda sonora. Aquest disc va vendre 150.000 còpies i va incorporar moltes novetats. Per primera vegada apareixia una cançó col·lectiva. Es tractava de “Here comes the sun”, una composició del membre dels Beatles George Harrison que, sota el títol adaptat de “Ja surt el sol”, cantaven tots els artistes que havien participat en el disc. A més, aquell any va ser el primer que va tindre una cançó inèdita, “Només amb força”, escrita i interpretada per Arianna Puello i Flavio Rodríguez en clau de rap/hip-hop.

 

“Amic” – Gossos (2006):

Després de l’evident èxit del primer disc de la Marató, arribava el 10 de desembre del 2006 la segona edició amb cançons que tenien com a eix central la superació personal i la força de voluntat davant el patiment i la soledat. La cançó que Gossos van versionar i que obria aquest disc la va composar Carole King, i va sortir per primer cop al seu àlbum Tapestry al 1971, un dels discos més venuts de la història de la música.  “You’ve got a friend”, el títol en anglès de la cançó, és un himne dels nous valors de la música popular americana de la dècada dels setanta.

 

“Som persones” – Txarango (2012):

Una bona versió és aquella que l’artista arrossega al terreny propi i la fa seva completament, inclús canviant l’estil i el ritme de l’original i sempre respectant el missatge. Així ho feia Txarango al 2012, encarregats de versionar un himne com “Human” dels mítics The Killers. Aquest tema, que va ser inclòs en el tercer disc de la banda americana publicat al 2008, és una pregària galàctica impulsada pel so ampul·lós de Stuart Prince, productor habitual en els enregistraments de Madonna, David Guetta i New Order.

 

“Només tu” – La Oreja de Van Gogh (2007):

Aquesta va ser l’última cançó enregistrada que va fer el grup La Oreja de Van Gogh amb l’Amaia Montero al capdavant de la banda. Després d’aquesta experiència i ja en solitari, l’emotiva cantant pop va tornar al Disc l’any 2012 amb “Riu de lluna”, versió de la mítica “Moon river”. “Només tu” era una versió traduïda del tema de la banda “Nadie como tu” que es troba al seu disc Lo que te conté mientras te hacias la dormida, que van treure al 2003. Aquesta cançó li donava un punt de tendresa al tercer disc de la Marató del 2007, que va vendre més de 170.000 còpies.

 

“A la meva vida” – Lluís Gavaldà (2005):

John Lennon va definir “In my life” com la seva primera gran composició. Els Beatles la incloïen en el seu sisè disc, Rubber soul, el 3 de desembre de 1965. Lluís Gavaldà, el cantant d’Els Pets, va tenir doble pressió: fer una digna versió d’aquest fantàstic tema, i se’n va sortir; i ser l’artista que obria el primer disc de la Marató de la història. En la seva catorzena edició, la Marató de TV3 es va plantejar un nou repte solidari, fer un disc on diferents artistes prestessin la seva veu i les seves creacions, i des de llavors així ho han fet.

 

“Em dones força” – Sergio Dalma i l’Escolania de Montserrat (2011):

El baríton nord-americà Josh Groban és l’artífex de la gran popularitat de “You raise me up”, quan la va interpretar a la final d’una Super Bowl que va tenir 144 milions d’espectadors. La cançó, basada en una tonada tradicional irlandesa, va ser l’encarregada de donar veu a la campanya de la Marató del 2011 amb la versió de Sergio Dalma i els nens de l’Escolania de Montserrat. Traduïda com “Em dones força”, és la primera cançó pop que l’Escolania de Montserrat ha enregistrat.

 

“Jardi de roses” – The Mamzelles (2013):

Una cançó que va popularitzar en català Nuria Feliu al seu àlbum Amb aire de country, i en castellà als anys vuitanta els Duncan Dhu, però l’original és de la veterana cantant de country Lynn Anderson. The Mamzelles li dóna el seu toc d’humor irònic característic i aconsegueix fer-ne una versió nova i molt original. L’any passat el disc va vendre més 215.000 còpies i es va convertir en el disc més venut de l’any.

 

“Deixa corre el riu” – Nina i Mikel Herzog (2010):

Carly Simon, figura icònica de la música nord-americana dels setanta, va estrenar aquesta cançó com a tema principal de la oscaritzada pel·licula Working Girl. És tot un misteri de la història de la música saber amb qui es va inspirar la cantautora americana per fer aquest tema. Entre els rumors, a part d’alguna de les seves parelles, diuen que potser es va inspirar amb Mick Jagger o amb Warren Beatty. Els encarregats de portar aquesta cançó al català van ser la Nina i en Mikel Herzog en el disc del 2010, que va vendre més de 150.000 còpies.

 

“Tornarem” – Virgínia Martínez, Salva Racero i l’Orfeó Català (2012):

En el disc del 2012 la versió corria a mans de les veus de la Virgínia Martínez, l’Orfeó Català i acompanyats, en aquest cas, amb Miguel Bosé. En la versió que es va interpretar en el programa en directe va ser el mateix Salva Racero, cantant actual de Lax’n'Busto, qui va acompanyar a l’Orfeó i a la jove i talentosa cantant. Lax’n'Busto treia al 2008 el disc Objectiu: La lluna, on hi era compresa l’himne “Tornarem”. Més endavant, conjuntament amb La Porta dels Somnis (el grup de la Virgínia), van gravar la versió de la Marató en el que seria l’últim disc de la banda de la cantant.

 

“Al·leluia” – Andrea Motis i Joan Chamorro (2014):

La mítica “Hallelujah” de Leonard Cohen és l’única cançó que apareix en dues edicions del disc de la Marató. Gerard Quintana al 2006 va ser l’encarregat de fer-ne la primera versió i ara corre a mans d’Andrea Motis, una de les veus més elogiades del panorama musical català, i el mestre Joan Chamorro. Aquest matrimoni artístic ja havien gravat una versió en anglès d’aquest tema en el seu disc Feeling good, l’any 2012. Leonard Cohen composa aquest himne al 1984 i la introdueix en el seu disc Various positions. Aquest tema l’han versionat artistes molt variats, des de Bob Dylan fins a Bon Jovi.

 

Altres continguts:

RSSComentaris (0)

Torna al principi

Deixa el teu comentari